ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Zonnepanelen geplaatst? Vraag terug die Btw!

79 duurzame zonnepanelen op pand Eurostaete waarin ACMO is gehuisvest

Vorige week sprak het Europese Hof van Justitie uit dat particulieren die energie terugleveren via hun zonnepanelen, voor deze levering ondernemer zijn voor de Btw. Deze uitspraak heeft tot gevolg dat u Btw moet afdragen over energie die u teruglevert. Maar dit betekent ook dat u de Btw die u heeft betaald op de aanschaf en de plaatsing van de zonnepanelen kunt verrekenen! Daarmee kunt u tot 21 procent besparen op de aanschaf- en plaatsingskosten van uw zonnepanelen. Een extra voordeel bij uw duurzame investering!

Wat te doen:

Bent u particulier en voornemens om zonnepanelen laten plaatsen? Dan raden wij u aan om u zo 79 duurzame zonnepanelen op pand Eurostaete waarin ACMO is gehuisvestspoedig mogelijk bij de Belastingdienst aan te melden als ondernemer. U kunt daarmee de Btw over de aanschaf- en plaatsingskosten van uw zonnepanelen terugkrijgen. Wacht niet te lang: uit een besluit van de staatssecretaris uit 2005 kan worden opgemaakt dat u uiterlijk op het moment van aangifte over het tijdvak (meestal: het kwartaal) waarin de omzetbelasting aan u in rekening is gebracht, de Btw over de panelen moet terugvragen om daarmee aan te geven dat u deze panelen rekent tot uw ondernemingsvermogen voor de Btw.

Nadelen? Meestal niet:

Over de teruggeleverde energie moet u Btw afdragen. Dat zou een nadeel zijn. Echter geldt ook hier de kleine ondernemersregeling (KOR). Als u per jaar minder dan € 1.883 Btw zou moeten afdragen, geldt een kortingsregeling en tot € 1.345 hoeft u in het geheel geen Btw te betalen! In dat laatste geval kunt u zelfs verzoeken om ontheffing van de administratieve verplichtingen. U heeft dan wel de lusten, maar niet de lasten! Dit verzoek moet u dan indienen voor het jaar nadat u de panelen heeft aangeschaft, anders heeft u (mogelijk) geen recht op terugbetaling van de Btw in de aanschafprijs en de installatiekosten!

Verwachting:

U zult begrijpen dat een en ander de Nederlandse staat geld kost. De mogelijkheid bestaat dat de wetgever snel met een aanpassing van de wet komt.

Veelgestelde vragen:

We hebben veel vragen gekregen over dit nieuwsfeit. Daarom hebben we een lijst van veelgestelde vragen gepubliceerd. Ook is er inmiddels nieuwere informatie bekend geworden, waarin de minister de mogelijkheid erkent. Ook die info is opgenomen in de lijst.

Heeft u als particulier vragen hoe u zich bij de Belastingdienst moet melden als ondernemer voor de Btw? Vragen over de KOR of ontheffing van de administratieve verplichtingen? Neem dan gerust contact met ons op!

U kunt niet reageren op dit artikel op Zonnepanelen geplaatst? Vraag terug die Btw!

 1. Jack Wells

  Snap er niets van. Een particulier die wat zonnepanelen op zijn dak heeft liggen en 2000 kwh terugverdient en 3400 kwh verbruikt neem per saldo 1400 kwh af en levert dus niets.
  Geldt volgens mij alleen voor degenen die op jaarbasis meer leveren dan afnemen. Producenten dus,

  • Derk Buter

   Geachte heer Wells,
   Uw reactie is begrijpelijk en daarom was de uitspraak van het Hof van Justitie ook verrassend. In de zaak Fuchs heeft het Hof van Justitie uitgesproken dat het feit dat je energie verbruikt, los staat van het feit dat je energie (terug)levert. De hoeveelheid energie die je verbruikt of levert, doet er dus niet toe. Het feit dat je duurzaam energie (terug)levert, is voldoende om je als ondernemer in de zin van de wet op de omzetbelasting te zien.
   Met vriendelijke groet,
   Derk Buter

 2. Anton Onink

  Geachte heer Mooibroek,
  Via de TBS-regeling heb ik een aan mijn woning aangebouwde kantoorruimte beschikbaar gesteld aan mijn bedrijf. Ik wil nu op het privé-gedeelte van de woning zonnepanelen laten aanbrengen met gebruikmaking van de regeling zoals die geldt voor particulieren. Zit de TBS-regeling mij hierbij in de weg? Die heeft volgens mij alleen betrekking op de zelfstandige aanbouw aan de privéwoning van het kantoor. Hoe pak ik dit aan?

  Met vriendelijke groet
  Anton Onink

  • Derk Buter

   Geachte heer Onink,

   De TBS regeling is zelf geen belemmering voor de btw terugvraag van de zonnepanelen. De TBS regeling ziet toe op de wet inkomstenbelasting en niet op de wet omzetbelasting. Wel is van belang om te kijken of u in aanmerking zou komen voor de kleine ondernemersregeling. Om de jaren na het jaar van aankoop géén btw te hoeven afdragen over de geleverde energie, moet er immers recht bestaan op de kleine ondernemersregeling. Daarvoor is van belang dat u, naast de zonnepanelen, geen andere met btw belaste activiteit heeft vanuit privé. Anders zou u immers boven de grens kunnen komen van de kleine ondernemersregeling. Als u bijvoorbeeld de huur van de kantoorruimte in rekening brengt aan uw BV mét btw kan dit het geval zijn.
   Als u een partner heeft die geen btw ondernemer is, kan het in dat geval een uitweg zijn om de aankoop van de zonnepanelen op diens naam te doen. Dan moet ook het energiecontract c.q. energienota op diens naam komen te staan. Dan kan uw partner de btw terugvragen en daarna de vrijstelling voor aangifteplicht wegens kleine ondernemersregeling aanvragen.

   Ik hoop uw vraag hiermee te hebben beantwoord. Anders hoor ik het graag. Met vriendelijke groeten, Derk Buter

 3. Cor van Houtum

  Geachte heer Mooibroek

  Kan ik als prive persoon twee btw nummers hebben ?

  Ik ben DGA en verhuur mijn prive pand aan de eigen BV
  dit is btw belaste verhuur
  Door deze omzet ben ik niet vrijgesteld van aangiften
  Dus mijn inzien kan ik met de zonnepanelen dan ook niet vrijgesteld worden.
  tenminste niet op dit btw nummer,
  En ik denk dat een persoon og entiteit maar 1 btw nummer heeft
  wat is uw mening
  vriendelijke groet
  Cor van Houtum

  • Derk Buter

   Geachte heer Van Houtum,

   Een persoon kan wel meerdere btw nummers hebben, dat is niet het probleem. U zou voor de zonnepanelen een apart btw nummer kunnen aanvragen. Voor de beoordeling van het recht op vrijstelling van de aangifteplicht en het recht op kleine ondernemersregeling, wordt echter gekeken naar de af te dragen btw per persoon. Dus wordt er dan gekeken naar het totaal van de af te dragen btw bedragen per jaar voor alle btw nummers op uw naam. Daarbij geldt ook nog eens dat voor btw uit verhuuropbrengsten van onroerende zaken geen vrijstelling kan worden verkregen, tevens is de kleine ondernemersregeling daar ook niet op van toepassing.

   Indien u een partner heeft, zou u uw energieleverancier kunnen vragen om het contract en de facturen op naam van uw partner te zetten. Uw partner zou dan de investering in de zonnepanelen op zijn/haar naam kunnen doen en zich bij de belastingdienst kunnen aanmelden als btw ondernemer.

   Ik hoop hiermee uw vraag te hebben beantwoord, anders hoor ik het graag.

   Met vriendelijke groet,
   Derk Buter

 4. Bart Kriek

  Als je de panelen in 2012 hebt aangeschaft wist je nog niets van de uitspraak in 2013. Je kon dus ook niet op tijd een Btw nummer aanvragen, en de aanschaf BTW terugvorderen. Ik begrijp dat dat weer los staat van de levering, maar als je nu geen aangifte doet loop je dan kans op een boete. Groet Bart Kriek

  • Derk Buter

   Geachte heer Kriek,

   Arresten van het Hof van Justitie hebben geen terugwerkende kracht in gevallen waarin de belastingheffing onherroepelijk vaststaat en de termijnen voor het tijdig verzoeken om btw teruggaaf al zijn verstreken. Indien u in 2012 zonnepanelen heeft gekocht kunt u de Btw daarover dus niet terugvragen. Over de geleverde energie bent u sinds de uitspraak van het Hof van Justitie Btw verschuldigd. Maar indien u zich niet als Btw ondernemer aanmeldt, gaat de belastingdienst ervan uit dat u onder de vrijstelling blijft voor de kleine ondernemersregeling. Indien u onder de kleine ondernemersregeling valt, loopt u dus geen risico op een boete. Ik hoop uw vraag hiermee te hebben beantwoord.

   Vriendelijke groet,
   Derk Buter AA RB