ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Zijn uw waardebonnen klaar voor 2019?

Zorg dat u klaar bent voor het nieuwe waardebonnensysteem dat sinds 2019 geldt. Sinds 1 januari 2019 is voor bepaalde waardebonnen namelijk al bij verkoop btw verschuldigd. Dit in tegenstelling tot het systeem dat gold tot eind 2018, waarbij de btw pas verschuldigd werd bij gebruik/inwisselen van de bon.

De nieuwe btw-regels vanaf 2019 gelden alleen voor waardebonnen (zowel fysiek als online codes) waarmee goederen of diensten gekocht kunnen worden en niet voor kortingsbonnen. Tot en met 2018 was bij verkoop van een waardebon pas btw verschuldigd bij het inwisselen/ gebruiken van de bon. Voor niet-gebruikte bonnen betaalde u dus nooit btw. Vanaf 2019 blijven deze regels alleen van toepassing voor waardebonnen voor meervoudig gebruik. Dit betekent dat u voor uw waardebonnen voor enkelvoudig gebruik al bij verkoop btw verschuldigd bent. U krijgt deze btw voor niet-gebruikte bonnen niet terug.

Waardebonnen, kortingsbonnen, zegels en vouchers die niet ingewisseld worden, kunnen u als ondernemer geld kosten! Namelijk de Btw, als van te voren bekend is voor welke goederen of diensten deze kunnen worden gebruikt. Hoeveel winkels maar ook webshops zullen worden getroffen door dit beleidsbesluit?