ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Reisbureauregeling: pas uw administratie aan

Past u voor de btw de reisbureauregeling toe? Dan moet u mogelijk eerder btw afdragen dan u gewend bent. De Europese rechter heeft namelijk beslist dat al bij ontvangst van de vergoeding btw moet worden afgedragen over de winstmarge. De nog niet bekende inkoopkosten moet u dan schatten.

Voor reisdiensten bent u btw verschuldigd over de winstmarge. Deze mag u per aangiftetijdvak vaststellen of per reis. Als u de winstmarge per reis berekent, wordt in praktijk vaak goedgekeurd dat de btw pas wordt afgedragen als alle gegevens bekend zijn. Dat is vaak pas na afloop van de reis. De Europese rechter heeft nu beslist dat de btw al verschuldigd wordt bij ontvangst van de reissom. De nog niet bekende inkoopkosten moeten dan worden geschat en zo nodig achteraf worden gecorrigeerd. Dat betekent dat u mogelijk aanzienlijk eerder btw moet afdragen dan u gewend bent.