ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Kilometerregistratie

Bij een auto van de zaak hoort de bijtelling. Over deze bijtelling wordt belasting geheven; voor werknemers in de loonheffing, voor ondernemers in de inkomstenbelasting.

Als er minder dan 500 kilometer in een jaar privé wordt gereden, wordt er geen bijtelling gerekend. Om dit te bewijzen aan de belastingdienst, is een sluitende rittenadministratie nodig.

Wij helpen u deze praktisch op te stellen, bijvoorbeeld door u te adviseren hoe u deze kunt bijhouden. Er kunnen vragen zijn, zoals of iets een zakelijke rit is of niet. En wat is eigenlijk een auto van de zaak: Als een auto gefinancierd is met een leaseovereenkomst? Nee, als deze bij de aanschaf zakelijk is verantwoord. Dit kan een keuze zijn, als u niet minder dan 10% of niet meer dan 90% privé rijdt met het voertuig. Alle kosten zijn bij een zakelijk vervoermiddel fiscaal aftrekbaar. De bijtelling compenseert dan voor het privégebruik.

Daarnaast kunt u ervoor kiezen uw auto als privé aan te merken, maar toch zakelijke kilometers maken. Wij kunnen u helpen met het bijhouden van deze zakelijke ritten, waardoor er een fiscale aftrekpost ontstaat.

Vaak komen er vragen over hoe dit zit voor de ondernemer of voor de DGA (Directeur Groot Aandeelhouder). De DGA kan in dit geval gezien worden als een werknemer. Ook kunnen vragen rijzen over de behandeling van de auto in de BTW.

Deze regelingen wijzigen regelmatig, dus wij houden u hierover op de hoogte.