ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Beloon uw partner!

Als uw echtgeno(o)te of partner (hierna: partner) niet aan de zijlijn toekijkt, maar ook zijn (of haar) handen laat wapperen voor uw B.V., dan kan het fiscaal voordelig zijn om hem of haar een salaris uit de onderneming toe te kennen. Dat heeft namelijk een aantal voordelen:

  1. Een voordeel in de vennootschapsbelasting: U kunt de beloning aan uw partner aftrekken van de winst van de B.V.;
  2. De arbeidskorting: Iedereen die werkt heeft recht op de arbeidskorting, uw meewerkende partner zal dus ook de arbeidskorting mogen toepassen;
  3. Pensioen in eigen beheer: U kunt uw partner een pensioen bij de B.V. laten opbouwen ten laste van de winst voor de vennootschapsbelasting. Hiervoor dient hij of zij wel minimaal 10% van de aandelen te bezitten;
  4. Bijtelling auto van de zaak als die uw partner ook ter beschikking staat: Eventueel kunt u de bijtelling op de auto van de zaak splitsen tussen u en uw partner; Dit kan een tariefsvoordeel opleveren.

Als u uw meewerkende partner op de loonlijst wil zetten, zal de fiscus kijken of hij of zij ook daadwerkelijk arbeid verricht en een dienstbetrekking heeft. Een van de voorwaarden daarvoor is een gezagsverhouding. Tussen u en uw partner zal vaak geen sprake zijn van een gezagsverhouding.
Uw partner heeft dan een zogeheten fictieve dienstbetrekking. Dit betekent dat u geen premies voor een werknemersverzekering hoeft te betalen. Maar als uw partner onder dezelfde voorwaarden werkt als alle andere werknemers, is er sprake van een echte dienstbetrekking en moet u naast loonbelasting ook premies werknemersverzekeringen afdragen. Voordeel is dan wel dat uw partner dan verzekerd is voor de werknemersverzekeringen.

Uw partner in dienst nemen bij uw B.V. kan dus heel voordelig zijn. Het jaarlijkse personeelsuitje (fiscaal aftrekbaar) zal er een stuk leuker op worden.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Bij een echtscheiding kan het toekennen van een beloning een nadeel opleveren, omdat de B.V. dan de partner waarschijnlijk zal ontslaan. Dit kan u geld kosten als u een ontslagvergoeding moet ophoesten. Anderzijds kan het een voordeel zijn om een zakelijke vergoeding te hebben betaald aan uw partner zodat de oedeling van de B.V. ook zakelijker zal worden ekeken.

Naast het loon zijn er nog meer fiscaal gunstige beloningsvormen voor uw partner. Enkele voorbeelden hiervan zijn een auto van de zaak, vergoeding of verstrekkan van een mobiele elefoon, onkostenvergoeding, thuiswerkplek etc.

Bel ons indien u hierover nadere informatie wenst!