ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Nieuwe ronde, nieuwe…

Voor bijna iedereen is 2009 een bewogen jaar geweest en het nieuwe jaar begint straks…
Maar het jaar is nog niet om. U kunt nog acties (onder)nemen:

Tips voor ondernemers

Zoals uw onderneming tijdig uitschrijven uit de KvK als u besloten heeft om bepaalde ondernemingen op te heffen. Houd daarbij wel rekening met de wettelijke eisen, de aansprakelijkheid en fiscale gevolgen. Verder, overweeg om dit jaar te investeren of om dit uit te stellen in verband met de investeringsaftrek en de versnelde afschrijving.

Tips voor particulieren

Ook in privé zijn er mogelijkheden om dit jaar nog voordeel te genieten, zoals door kleine hypotheken af te lossen of door 6 maanden hypotheekrente vooruit te betalen.

Wijzigingen belastingplan 2010

De Tweede Kamer is al akkoord gegaan met het belastingplan 2010, nu de Eerste Kamer nog. Nog niet zo vaak werden er zoveel wijzigingen doorgevoerd:Het MKB innoveert; maakt u al gebruik van de fiscale mogelijkheden? De vennootschapsbelasting op innovaties gaat namelijk van 10% naar 5%.
De MKB winstvrijstelling gaat naar 12% en de ‘1225 uureis’ vervalt. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om juist niet in de BV te ondernemen.
Ook de werkkostenregeling wijzigt sterk: 29 categorieën maken plaats voor de standaard 1,4%. Herzie daarom de kostenvergoedingen.
Aangaande de auto’s wijzigt er veel, zoals voor de zuinige auto’s: minder verbruikskosten én minder belasting… Daarnaast: het privégebruik op de auto wordt volgend jaar extra gecontroleerd.

Door de plannen wordt uw inkomen beïnvloed. De belastingheffing hierover kunt u deels zelf sturen, zoals door te beleggen in startende of doorgroeiende ondernemingen. Ook het ‘fiscale’ partnerbegrip wordt aangepast.

Deze column is geschreven voor uw bewustwording. Lang niet alle regels en voorwaarden zijn genoemd.In onze eindejaarsnieuwsbrief treft u meer informatie aan. Deze wordt geheel vrijblijvend aangeboden op onze website.

Voor uw specifieke situatie: raadpleeg uw adviseur!