ACMO Accountants + Belastingadviseurs

De auto en de bijtelling van omzetbelasting

Barry in linkerspiegel Mercedez Bens

De auto en fiscus is een lastig onderwerp. Ik wil proberen u in deze column een recente wijziging in de omzetbelasting (BTW) uit te leggen. Onderaan dit artikel vermeld ik daarover 2 tips waarmee u mogelijk geld kunt besparen.

Barry in linkerspiegel Mercedez BensWanneer u als ondernemer een auto koopt, wordt vaak Btw betaald aan de verkoper. Deze belasting staat bijvoorbeeld op de factuur van de garage vermeld. Als u voor de Btw belaste omzet maakt, kunt u deze omzetbelasting als ondernemer terugkrijgen van de Belastingdienst. Daarvoor moeten privéondernemers (Eenmanszaak of VOF) de auto bestempelen als zakelijk (zie tip 1). Rechtspersonen (BV, NV, Vereniging, Stichting, Coöperatie, OWM, Kerk) moeten daartoe de auto op naam van de rechtspersoon zetten.

Ten opzichte van particulieren zou dit terugkrijgen van belasting niet eerlijk zijn, want dan rijden auto’s van de zaak immers goedkoper dan mensen die de auto privé aanschaffen. Om dat recht te trekken moesten ondernemingen voor de privékilometers die men reed (als vuistregel) 12% van de bijtelling corrigeren. Die bijtelling betrof 25% van de cataloguswaarde. Met de komst van milieuvriendelijkere auto’s is de bijtelling voor die auto’s voor privékilometers verlaagd naar een percentage van 20%, 14% of zelfs 0%.

De eigenaren van auto’s die het milieu meer beschadigen dragen dus BTW af over een hoger percentage. De rechter in Haarlem vond dit discriminerend. Iedereen mag dus nu het lagere percentage van de bijtelling toepassen (zie tip 2). Hoewel het hoger beroep van de Staat op deze uitspraak nog loopt, mist de schatkist veel geld als deze uitspraak standhoudt. Daarom is de wetgeving per 1 juli aangepast: voortaan moet iedereen 2,7% BTW bijtellen over de cataloguswaarde.

Daarnaast is de wetgeving op andere belangrijke punten aangepast. Lees hiervoor en voor concrete rekenvoorbeelden ook onze nieuwsbrief van september 2011,  of klik op nieuwsbrieven en lees uitgave “2011-09 ACMO Nieuwsbrief september 2011″, pagina 2 en 3.

Tips:

  1. het bestempelen van een auto heet ‘etiketteren’. Die keuze staat vast voor zolang de auto in bezit is. Echter u mag uw keuze wijzigen bij veranderingen in het belastingrecht. Bevalt de in het verleden genomen keuze niet (meer), dan is dit een goed moment om, eventueel na vooroverleg met de inspecteur, uw keuze te herzien.
  2. door bezwaar te maken op de ingediende aangiften waarvan de bezwaartermijn nog niet verstreken is, kunt u proberen mee te liften op de huidige gunstige jurisprudentie.