ACMO Accountants + Belastingadviseurs

SBR verplicht voor aangiften Btw en opgaaf ICP over 2014 en afschaffing van pincodes

SBR logo

Sorry, this entry is only available in Dutch.

U kunt niet reageren op dit artikel op SBR verplicht voor aangiften Btw en opgaaf ICP over 2014 en afschaffing van pincodes

 1. Ivana Ruttenova

  Goede morgen,

  Ik werk met een software Exact online. Tot heden heb ik de aangifte OB en ICP via de beveiligde website van de Belastingdienst ingediend, dus niet via software. U schrijft :
  Het blijft (vooralsnog) mogelijk om de aangifte op de site van de Belastingdienst in te dienen. Mijn vraag is : ik hoef dus niets voor deze aangiften te veranderen, maar hoe lang nog en hoe staat de Nederlandse belastingdienst daar tegenover ? Zien ze dit als pre om over te gaan naar periodike aangiften OB en ICP electronisch rechtstreeks vanuit softwarepakket ?

  En als ik nu de actie niet onderneem, kan ik ook in de loop van volgend jaar de manier van aangifte veranderen ?
  Bij voorbaat bedankt voor uw reactie,

  met vriendelijke groet,
  Ivana Ruttenova

  • Barry Mooibroek

   Geachte mevrouw Ruttanova,

   Dank voor uw vraag.
   In reactie op uw vraag of u iets moet veranderen: Het blijft nog steeds mogelijk om via de website van de Belastingdienst de aangiften in de dienen, dus u hoeft daarin niets te veranderen. Hoe lang de Nederlandse Belastingdienst dit aan blijft bieden, durf ik niet te voorspellen. Maar ik verwacht dat ze dit kanaal nog lang zullen aanbieden, omdat ze de aangiftemogelijkheid niet willen beperken zodat zoveel mogelijk bedrijven de aangifte blijven indienen. Echter op het moment dat er gevaren ontstaan (lekken, hacken e.d.) zullen ze dit aanpassen. De Belastingdienst staat m.i. niet negatief tegenover dit ‘kanaal’.
   Actie is dus niet nodig.

   In reactie op of het een pre is om met de software in te dienen: Ik me voorstellen dat ze wel kruisverbanden gaan aanleggen om de kwaliteit van de aangiften op afstand te beoordelen om zo een selectie te maken voor boekenonderzoeken (lees: belastingcontroles). Het kanaal dat gebruikt wordt voor het indienen van de aangifte is -voor zover ik weet en verwacht- geen belangrijk onderdeel van dat selectieproces.
   Als er een intermediair (boekhouder, accountant) wordt ingeschakeld en die gebruikt de certificaten, blijkt straks nog beter welk kantoor de aangifte heeft ingediend. Ik verwacht dat de Belastingdienst daardoor beter in de gaten gaat houden welk kantoor nette aangiften indient en welke kantoor minder kwaliteit biedt. Ik vermoed dat dit wel een parameter is om een selectie te maken van de controles van de Belastingdienst. Dat zie ik overigens als een voordeel voor ons kantoor en onze klanten.

   En ja, u kunt in de loop van het jaar overgaan van wijze van indienen.

   Overigens:
   1) De website van de Belastingdienst kent voor de aangifte ICP wel een beperking, namelijk maximaal 100 regels. Dus als u aan meer dan 100 klanten levert over de aangifteperiode, is dat kanaal niet meer geschikt. Maar als u zoveel regels moet invullen is het al in een eerder stadium efficiënter om de aangifte met professionele software in te dienen.
   2) Er zijn ook financiële pakketten die aanbieden om met een verzamelcertificaat (die de software-aanbieder heeft aangekocht voor al haar klanten) aangiften in te dienen. Op het moment van schrijven, biedt Exact Online dit nog niet aan.

   Ik neem aan dat hiermee uw vragen beantwoord zijn. Anders verneem ik het graag.

   Met vriendelijke groet,
   Barry Mooibroek