ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Laag tarief Btw bij isoleren

Twee rollen isolatiemateriaal

Dit bericht is voor alle isolatiespecialisten en aannemers die isolatiemateriaal aanbrengen. Het Bouwbesluit is per 1 april 2012 aangepast. Hierdoor was binnen de branche onduidelijkheid of het 6%-tarief mag worden toegepast bij het isoleren van woningen. De Belastingdienst heeft hierover duidelijkheid verschaft: als de Rc-waarde (warmteweerstand) minimaal 1,3 bedraagt.

Gratis modelverklaring ouderdom woning

Het moet een bestaande woning betreffen. Dat lijkt haast vanzelfsprekend bij isolatiewerkzaamheden dat aan een particulier wordt gefactureerd, maar de ondernemer moet hier bewijs van hebben in zijn administratie. Daartoe hebben we een standaard modelverklaring die ook toepasbaar is bij het energiebesparend isoleren van vloeren, muren en daken bij woningen.

Twee rollen isolatiemateriaalNadere informatie isolatie

Als de gebruikte materialen 50% of minder van de waarde van de isolatiewerkzaamheden zijn, vallen niet alleen de arbeidskosten maar ook de gebruikte materialen onder het 6%-tarief. Isolatiemateriaal is bijvoorbeeld glaswol, steenwol en piepschuim. Het gaat hier dus niet om ramen, deuren, kozijnen, beglazing en riet. 

Informatie facturatie

Werkzaamheden buiten de isolatie om, zoals sloopwerk voorafgaand aan de isolatie, de installatie van zonwering of een dakkapel vallen onder het 19%-tarief. Gaat u de woning zowel verbouwen als isoleren? Dan moet een deel (van de arbeid) geplitst worden in verbouwing (19%) en isolatie (6%).