ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Btw over zonnepanelen terugvragen door een VvE kan, zolang de leden profiteren

79 duurzame zonnepanelen op pand Eurostaete waarin ACMO is gehuisvest

In onze eerdere berichten, schreven we al dat sinds eind 2013 de Btw over de investering van zonnepanelen terug kan worden gevraagd. Bij een huizencomplex met een VvE is dit lastiger, maar daar is een oplossing voor. Deze leggen we hieronder uit.

Geen BTW-teruggave bij zonnepanelen voor (alleen) gezamenlijke verlichting

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) voor een huizencomplex, is een onderneming zonder winstoogmerk en kent in de meeste gevallen dan ook geen BTW-plicht. Als een VvE besluit om te investeren in zonnepanelen wordt vaak gekozen om het stroomverbruik van de gezamenlijke verlichting en liftinstallatie duurzaam op te wekken. In dit geval kan geen BTW over de investering worden teruggevraagd. Het leveren van stroom aan het eigen pand wordt gezien als een activiteit zonder winstoogmerk en is niet BTW-plichtig. Dit is één van de redenen waarom het rendement voor een zonnepanelen-installatie in dit geval laag is.

Postcoderoos-regeling biedt de oplossing

De postcoderoos-regeling is een fiscale regeling speciaal ontwikkeld voor VvE’s en Energieleveranciers om stroom van zonnepanelen te delen met hun leden. 79 duurzame zonnepanelen op pand Eurostaete waarin ACMO is gehuisvestMet de postcoderoos-regeling verkoopt de VvE de stroom van de zonnepanelen aan een energieleverancier en krijgen zij een vaste vergoeding per opgewekte eenheid stroom. De stroom wordt niet voor haar eigen pand gebruikt, maar verkocht aan een energieleverancier. Daardoor wordt de VvE voor dit onderdeel door de Belastingdienst als ondernemer gezien. En daardoor kan de VvE de BTW over de investering terugvragen wat behoorlijk bespaart in de aanschafkosten. Wel moet BTW afgedragen worden over de geproduceerde en verkochte zonne-energie.