ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Zwart spaargeld

De Belastingdienst blijft op zoek naar landgenoten die in het verleden gelden hebben verdiend die zij nooit hebben aangegeven voor de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting. En dat verdiende geld hebben ze dan in het buitenland op een bank geparkeerd, buiten het bereik van de fiscus. Althans dat dachten ze.

Informatie vanuit Frankrijk
De Belastingdienst heeft niet zo lang geleden van hun Franse collega’s een CD-rom ontvangen met daarop gegevens van Nederlanders met een Zwitserse bankrekening. Dit gebeurde op basis van het ‘informatie-uitwisselingsverdrag’ tussen Nederland en Frankrijk.
Van de Fransen zijn ook gegevens ontvangen van op de Nederlandse Antillen gevestigde ondernemingen, waarvan nu bekend is dat er tussen de honderdduizenden en miljoenen euro’s aldaar worden belegd. De Antillen hebben al eerder aangegeven actief mee te zullen werken aan onderzoek naar de bij deze ondernemingen betrokken ondernemers.

Keihard aanpakken
Los hiervan zijn er ook talloze dossiers uit strafrechtelijke onderzoeken vrijgegeven voor gebruik door de Belastingdienst. Ook hier gaat het om belastingplichtigen die spaargelden in het buitenland hebben ondergebracht en dan met name op Zwitserse bankrekeningen.
Onze staatssecretaris dhr. Weekers van Financiën zegt hiervan: “Terwijl de meeste mensen netjes aangifte doen en betalen, denkt een kleine groep via het buitenland belasting te kunnen ontwijken. Daar mogen ze niet zomaar mee wegkomen: ik wil dat de Belastingdienst dit keihard aanpakt.”

Vrijwillig aangeven
Vorig jaar hebben zo’n duizend spijtoptanten (dat zijn mensen die spijt hebben van hun daad en er nu op terug willen komen) hun buitenlandse bankrekeningen bij de Belastingdienst aangegeven. Zij gaven vrijwillig meer dan € 250 miljoen aan vermogen op. Ook na de invoering van de hogere standaardboete van 15% naar 30 %, meldden zich nog enkele honderden zwartspaarders vrijwillig. Mensen die het risico nemen om niet uit zichzelf hun buitenlandse vermogen bij de fiscus aan te melden lopen risico om een boete opgelegd te krijgen tot 300 % over de verschuldigde belasting. Ik weet zeker, je houdt dan niets meer van dat geld over, sterker nog, je moet geld meebrengen.

ACMO-Klankbord
Wilt u hierover doorspreken of over andere zaken uw licht opsteken? Op iedere derde dinsdag van de maand kunt u vrijblijvend met ons klankborden. Een belletje is genoeg.