ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Vereenvoudiging 6% btw verbouwingskosten

Toen in december 1999 de minister het besluit nam om het werk van de behangers, schilders en stukadoors onder het lage btw-tarief te laten vallen, werd al voorspeld dat dit een zeer arbitrair besluit zou zijn. In onze columns hebben we een aantal malen deze maatregel besproken. Daarbij hebben wij onze kanttekeningen gesteld die al dan niet in de daaropvolgende besluiten van de minister werden beantwoord. De bouw is een grote branche…

Inmiddels zijn de effecten van deze maatregel onderzocht. De btw verlaging op de arbeidscomponent van verbouwingskosten van woningen zou de bouw al 800 miljoen aan extra opdrachten hebben gebracht. Dit zou 4.000 banen hebben opgeleverd. Dit bevestigt onze hoop dat de maatregel werkt.

Vorige week hebben partijen in de bouw samen met de Belastingdienst, de regels vereenvoudigd. Voor de meeste werkzaamheden kan de aannemer nu een standaard verdeling toepassen tussen materiaal (19%) en arbeid (6%). Bouwend Nederland heeft daarvoor een rekenmodel op haar website beschikbaar gesteld. Naast een vereenvoudiging in de berekening en dus tijdsbesparing, kan deze rekenmethode interessant zijn als u de verdeling in de werkzaamheden en materialen niet kenbaar wilt maken aan de opdrachtgever.

Alle ondernemers die deze diensten verrichten mogen deze vereenvoudiging toepassen. Daarnaast mag u per project de keuze maken of u uit wilt gaan van deze standaard of van de werkelijke verhoudingen.

Los hiervan, Bouwend Nederland heeft samen met automatiseerder ZET Solutions een platform opgezet waarin facturen digitaal kunnen worden verzonden. Uitgaande van 18 miljoen facturen en een besparing van € 18,00 per factuur zou dit de branche 300 miljoen euro schelen. Innovatief samenwerken loont!