ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Zelfstandigenaftrek

Na onze column van vorige week over de man-vrouw firma hebben wij een aantal geïnteresseerde lezers inmiddels verder geïnformeerd over de mogelijkheden in hun situatie.

Zelfstandigenaftrek zonder diploma

Zo was er (buiten de regio Kampen) een arts met een praktijk waarin zijn vrouw ook meewerkte als lid van de maatschap. Zij adviseerde de gezamenlijke cliënten van de praktijk over homeopathische middelen, acupunctuur en alternatieve geneeswijzen. Zij is zelf geen arts en heeft geen medische bevoegdheden, maar verricht haar werkzaamheden wel zelfstandig. Haar diensten worden gedeclareerd en als praktijkomzet verantwoord. Nu haar werkzaamheden niet als ondersteunend kunnen worden gezien ten opzichte van de werkzaamheden van haar man die als arts werkzaam is, tellen al haar uren mee voor haar zelfstandigenaftrek. Dit was goed nieuws voor deze mensen.

Soepel urencriterium en inhoud

Verder meldde zich een ZZP-er (Zelfstandige Zonder Personeel) in de bouwsector. Vanwege de terugloop van opdrachten in deze sector had hij in 2009 met zijn gewerkte uren niet de urennorm van 1225 uren gehaald. Daarmee vreesde hij de zelfstandigenaftrek mis te lopen en dus fors meer belasting te moeten betalen. Voor hem en alle ZZP-ers is er goed nieuws. Staatssecretaris De Jager heeft recent toegezegd dat bij hun aangifte inkomstenbelasting over 2009 en 2010 soepel met het urencriterium zal worden omgegaan. Ook alle uren voor acquisitie, scholing en administratie mogen worden meegenomen. Wat het “soepel omgaan met” precies inhoudt zal nog moeten blijken, maar het biedt in ieder geval perspectief. Wij adviseren om in ieder geval nu al een zo gedetailleerd mogelijke opstelling te maken van uw uren in 2009 (voor zover u dat al niet heeft bijgehouden). Dit ligt nu vaak nog beter in het geheugen dan dat dit pas over een half jaar van u gevraagd wordt.

Tip: Het voldoen aan de zelfstandigenaftrek heeft ook gevolgen voor de startersaftrek. Dus als u start is het voldoen aan het urencriterium extra belangrijk, want dan krijgt u extra fiscale aftrek .