ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Ondernemers, pas op voor foute facilitators…

Met de term facilitator wordt een adviesbureau bedoeld. Het woord komt uit het Latijn; facilitare en betekent vergemakkelijken of vereenvoudigen. Er zijn adviesbureaus in de markt die bedrijven benaderen om te controleren of de werkgever vergeten is om bepaalde premiekortingen toe te passen. Daarvoor gebruiken ze een premiescan.

Werking Facilitator

Veel van dit soort bedrijven voeren zo’n premiescan uit op basis van no-curo-no-pay / succesrate. Dit klinkt aantrekkelijk. Maar pas op: er zijn facilitators op de markt die vervalste ‘doelgroepverklaringen’ maken. Met een doelgroepverklaring kunt u korting krijgen op de loonheffing. Het verzoek om teruggave van de premie wordt ingediend. Het bedrag voor de diensten van de facilitator wordt betaald. Maar dan blijkt de correctie loonheffing onjuist te zijn. U heeft dan inmiddels de facilitator betaald, maar de Belastingdienst corrigeert deze en heft deze terug inclusief misschien een boete. De ondernemer heeft dan het nakijken, want die is en blijft verantwoordelijk voor de juist afdracht van aangiften.

Controles Belastingdienst

De Belastingdienst heeft die adviesbureaus in de gaten en er zelfs een team voor gevormd: het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF). Als u zaken heeft gedaan met een bij hun bekende facilitator, kunt u de Belastingdienst op de stoep verwachten.

Klinkt als…

Waar hebben we dat nog meer gehoord? Vergelijkbare gevallen vernemen we vaak in het nieuws, maar dan bij particulieren. Een zogenaamde adviseur zegt toe een belastingterugave of teruggave aan toeslag te kunnen realiseren. Die dient de aangifte of teruggaveverzoek in. Dit betaalt de Belastingdienst uit. De particulier betaalt de adviseur. En vervolgens stelt de Belastingdienst de afrekening op (bijvoorbeeld op basis van de aangifte na afloop van het jaar) of corrigeert deze. Vervolgens is de adviseur in geen velden of wegen te bekennen.

Bezint eer…

Doe zaken met een betrouwbare zakenpartner, in plaats van een eendagsvlieg waarvan u de historie niet kent. Een accountant bijvoorbeeld mag zich alleen accountant noemen als hij of zij is ingeschreven bij de NBA. Zo’n persoon kunt u controleren, want dat register is openbaar.

ACMO Accountants + Belastingadviseurs bestaat al meer dan 40 jaar en is ook een erkend RB-kantoor.