ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Ondernemer voor de klas

prent van bedrijvigheid op de Melkmarkt zuidzijde te Zwolle uit 1772

Ondernemers zijn onlangs gevraagd om voor de klas iets te vertellen over het ondernemerschap. Dit initiatief van de KvK is het gevolg van de dag van de ondernemer. Als adviseur, vertrouweling van de ondernemer en dienstverlener hebben we dit verzoek niet aan ons voorbij laten gaan. Zeker niet als je vrouw lerares is en je een zoon hebt van die leeftijd. Maar wat moet je vertellen; Je hebt nog geen uur de tijd! Mezelf voorstellen kost al veel tijd: accountant. Geuzennaam: boekhouder, maar dat zegt een 8ste groeper nog niets. Geen tijd om het verschil uit te leggen tussen een accountantskantoor en een administratiekantoor…

Waarom onderneming starten

Over het ondernemen is zoveel te vertellen, zoals: waarom gaat iemand een bedrijf starten? Daar zijn interessante studies over. Sommigen zeggen dat het volgt op een breuk in de levensloop (scheiding, overlijden, ontslag, geboorte van een kind et cetera). Of door een voorbeeld in de nabije omgeving. Vanwege het bezit van voldoende middelen komt ook voor, maar ook de neiging tot zelfstandigheid kan een reden zijn. Het is belangrijk om dit te onderkennen, zodat je weet wat je drijfveer is.

Wanneer is iemand ondernemer

Is iedereen met een zelfstandige houding ondernemer? Nee, want daarnaast moet je voor eigen rekening en risico activiteiten ontplooien. Dus naast creativiteit, leiderschap, zelfvertrouwen enzovoort is lef, durf nodig.

Oude prent van de handel op de kade van KampenOnderwerp lesuur

Is vertellen over ondernemerschap in de klas iets nieuws? Nee, nu proberen we dat met een digibord, maar vroeger hingen er allemaal prenten over bedrijvigheid in het klaslokaal, zoals van Hanzesteden “Op de handelskade in Kampen” of prent van bedrijvigheid op de Melkmarkt zuidzijde te Zwolle uit 1772“De Grote Markt” van de Melkmarkt te Zwolle uit 1773.

Ook de KvK heeft een aantal onderwerpen aangedragen waarover ik zou kunnen spreken. Veel spreekstof, slechts een uur de tijd en ik moet de ‘tabletgeneratie’ wel inbreng geven om ze te blijven boeien. Anders wordt ik ‘weggeswiped’…

Goed, niet iedereen wordt ondernemer. Daarom probeer ik de tijd voor alle leerlingen relevant te maken. Dit kan door hun bewust te maken dat ze voor een beroepskeuze staan. Ook zal ik proberen het begrip waardevermeerdering over te brengen. Dat is ook op hen van toepassing; Daarom zitten ze immers op school? Ik ben benieuwd of de klas in IJsselmuiden daar op zit te wachten.

Voelt u zich aangesproken of heeft u hier vragen over? Neem contact met ons op.