ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Digitaal deponeren jaarstukken bij Kamer van Koophandel, mailing brief KvK

TNT postbus

TNT postbus (tijdens decembermaand)Vanaf boekjaar 2016 zijn de kleine en micro vennootschappen verplicht om de jaarrekening digitaal te deponeren bij de KvK (Kamer van Koophandel). Vanaf deze week zendt de KvK hierover zo’n 900.000 brieven. De verzending wordt tijdelijk onderbroken tijdens de bouwvak.

Oplossing: Doen wij al voor onze klanten

Wij deponeren de jaarrekeningen van onze klanten al jaren digitaal. Dit scheelt tijd en kosten.

Vragen en antwoorden

Er kunnen diverse vragen bij u opkomen, zoals:

 1. Moet ik publiceren?
  Er worden maar liefst 900.000 brieven verzonden en dat is niet voor niets; het gaat om heel veel bedrijven. Kortom en in principe moeten alle rechtspersonen publiceren, dus sowieso alle besloten en naamloze vennootschappen. Let op en verwarrend genoeg: de VOF (vennootschap onder firma) of een CV (commanditair vennootschap) zijn geen rechtspersoon, dus die worden hier niet bedoeld. Deze bedrijven en ook eenmanszaken hoeven niet te publiceren bij de KvK. Ook zijn er vrijstellingen voor bepaalde rechtspersonen zoals voor (kleine) stichtingen.
 2. Ben ik een kleine of micro-entiteit?
  Dit hangt af van de volgende drie criteria: het aantal werknemers, het totaal vermogen en de omzet. Als uw onderneming onder twee van de volgende drie criteria blijft: 50 personeelsleden, € 6.000.000 balanstotaal en / of respectievelijk € 12.000.000 omzet, valt u daar onder (grensbedragen per 1 januari 2016). Dit is pas als u twee jaren achtereen onder deze criteria valt. Dus als u in het jaar ervoor als middelgroot of zelfs groot wordt aangemerkt, valt u niet direct het volgende jaar in de categorie klein of micro.
 3. Ik heb nog geen brief gehad…
  Er worden 900.000 brieven verzonden in negen weken tijd. Deze periode wordt onderbroken door de bouwvak. Maar zelfs als u geen brief ontvangen heeft, moet u voldoen aan de verplichting om digitaal te deponeren (als dit voor u wettelijk verplicht is).
 4. De brieft meldt iets over SBR, wat is dat?
  De KvK schrijft over SBR (Standard Business Reporting). Dat is een (standaard)formaat, lees lay-out of filter, op basis waarvan standaard rapportages kunnen worden gemaakt. Uit de administratie worden gegevens vertaald naar de gewenste SBR opmaak en naar de betreffende uitvragende partij verzonden (zoals de KvK, Belastingdienst, CBS en banken).
 5. Is de (digitale) verbinding veilig?
  De verbinding die wij toepassen, wordt beschouwd als veilig. Daarnaast is de informatie die u verzendt bedoeld ter openbaarmaking, dus is het risico van schade beperkt mocht de informatie ondanks de beveiligingsmaatregelen toch uitlekken.
 6. Kost dit meer?
  We hebben een relatief goedkope oplossing gevonden. De verwerkingstijd is korter dan toen we dit per post verzonden. Dus in plaats van dat het meer kost, kost de deponering (bij ons al jaren) minder dan voorheen.

Graag horen we het van u als u hier vragen over heeft.

Het Ministerie van Economische Zaken heeft ook enkele vragen en antwoorden geformuleerd, zie deze link.

Voor het besluit en toelichting daarop van de overheid, zie deze link.