ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Laag tarief btw bij verbouwen vanaf 1 maart 2013 tot 1 maart 2014

Er is meer duidelijkheid over de regeling voor 6% btw op het verbouwen van woningen. De staatssecretaris heeft op 28 februari 2013 een Besluit gepubliceerd waarin de nadere voorwaarden zijn opgenomen. De regeling loopt van 1 maart 2013 tot 1 maart 2014 en is alleen van toepassing op de arbeidskosten dus niet op de kosten van de materialen. Let op: de dienst moet zijn afgerond voor 1 maart 2014 anders geldt het normale btw tarief van 21% op de geheledienst!

Ruimere opzet

Om de regeling te mogen toepassen moet de opdracht worden afgerond binnen de periode van 1 maart 2013 tot 1 maart 2014. Opvallend is dat de regeling met terugwerkende kracht kan worden toegepast, mits het moment van afronden van de opdracht in de genoemde periode valt. Ten opzichte van de 6% btw regeling die we een aantal jaren terug kenden, is deze regeling wat ruimer opgezet. Onder voorwaarden kan de regeling ook worden toegepast op de kosten van de architect of tekenaar voor een verbouwing of herstel van een woning, als de verbouwing daarna ook door de architect of tekenaar wordt begeleid. Ook het plaatsen of vervangen van een keuken valt onder deze regeling evenals het aanleggen of onderhouden van een tuin bij de woning.

Gratis verklaring woning ouder dan 2 jaren

Van belang is dat de woning ouder moet zijn dan twee jaren. Wij adviseren de opdrachtnemer om de opdrachtgever schriftelijk te laten verklaren dat de woning ouder is dan twee jaren, de opdrachtnemer kan dat immers zelf niet altijd eenvoudig controleren. Hiervoor hebben wij stellen we gratis een model ter beschikking, of zie de bewerkbare versie van de ouderdomsverklaring.

Voorwaarde oplevering voor 1 maar 2014

Het is een harde eis dat de opdracht gereed moet zijn voor 1 maart 2014. Om problemen hierover te voorkomen, adviseren wij de opdrachtnemer om dit risico duidelijk bij de opdrachtnemer neer te leggen. Dit kan door in de schriftelijke voorwaarden bij de opdracht op te nemen dat het risico dat de opdracht niet voor 1 maart 2014 gereed is, geheel bij opdrachtnemer ligt en dat eventuele gevolgen voor het te hanteren btw tarief ook voor risico zijn van opdrachtnemer.

Link naar origineel besluit met rekenvoorbeelden en FAQ

De volledige tekst waarin de nadere voorwaarden zijn opgenomen vindt u in deze link. Daarin zijn ook rekenvoorbeelden en de bijlage met veelgestelde vragen (Frequently Asked Questions) opgenomen.

Mocht u nog vragen hebben over dit nieuwsbericht of over de toepassing van de regeling, neemt u dan gerust contact met ons op.