ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Bespaar belasting in box 3

Schulden komen in mindering op het vermogen in box 3. Dat geldt echter niet voor belastingschulden, omdat deze in de wet uitdrukkelijk zijn uitgezonderd. Alleen erfbelastingschulden kunnen als schuld in box 3 worden opgevoerd. Door uw belastingschulden nog voor de jaarwisseling te betalen, kunt u een hogere belastingheffing in box 3 voorkomen. Gebruik maken van de vrijstellingen in box 3 kan ook helpen om belasting te besparen. Denk bijvoorbeeld aan de vrijstelling voor groene beleggingen.

Tip! Maak gebruik van de vrijstellingen in box 3, bijvoorbeeld voor groene beleggingen. U profiteert dan ook van een extra heffingskorting in box 1 van 0,7% van de waarde van de vrijgestelde beleggingen.

Wijzigingen
Het kabinet wil de regeling van belastingheffing in box 3 aanpassen per 1 januari 2017. Voor belaste vermogens van € 100.000 tot € 1.000.000 gaat een fictief rendement van 4,7% gelden. Boven € 1.000.000 wordt het fictieve rendement zelfs 5,5%. In die gevallen loont het de moeite om op zoek te gaan naar alternatieven. Dat kan de eigen BV zijn, maar er zijn ook andere opties zoals de vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI).

Tip! Is uw vermogen in box 3 hoger dan € 100.000 en is het behaalde rendement lager dan het fictieve rendement, dan kan het voordeliger zijn om te beleggen via de eigen BV of een VBI!