ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Afschaffen ouderdomsverklaring woning voor schilders en stukadoors

Laag tarief

Bij woningen ouder dan twee jaren mag het verlaagde tarief voor de omzetbelasting worden toegepast op werk door stukadoors, behangers, schilders en bij het aanbrengen van isolatie. Dit staat in Tabel 1, post b-8 en voor het isoleren in post b-19 bij de Wet op de omzetbelasting. Tot vrijdag 25 oktober 2012 moest de schilder en de stukadoor een bewijs van ouderdom in de administratie bezitten. Hiertoe kunt u gratis een model ouderdomsverklaring op onze website downloaden. Ook vindt u op onze website een bewerkbare versie van de verklaring aan.

Verklaring afschaffen voor schilders en stukadoors

Vanaf heden is dat model niet meer nodig voor het schilderen en stukadoren, want de Belastingdienst controleert de ouderdom aan de hand van de bij hun bekende gegevens (te weten het BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen) en uit de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens)). Dit meldt Staatssecretaris Weekers vrijdag 25 oktober 2012 in een nieuwsbericht.

Afvangen van het risico

Een onderneming is verplicht om een juiste factuur te verstrekken. Het risico voor een fout toegepast Btw tarief ligt bij de ondernemer. Dat risico bedraagt 15% aan omzetbelasting plus rente en eventuele boetes. Deze wilt u niet zelf dragen. Vandaar dat we het volgende adviseren bij onduidelijkheden.

Wat te doen bij onduidelijke situaties

Wij adviseren in situaties waarin bijvoorbeeld de ouderdom (2 jaren) of het type pand (woning) niet duidelijk is, de opdrachtgever toch te laten tekenen voor die feiten door het model ouderdomsverklaring toch in te vullen en te laten ondertekenen. Mocht dit onwenselijk zijn, adviseren we tenminste op de offerte en de factuur te vermelden dat de Btw is berekend op het lage tarief voor de omzetbelasting, omdat volgens opgave van de eigenaar de woning ouder is dan twee jaren. Daarnaast adviseren we u dan te vermelden dat, wanneer mocht blijken dat het pand niet aan de kwalificaties voor het lage tarief voor de Btw voldoet, de opdrachtgever akkoord gaat om alsdan het verschil aan omzetbelasting en daaruit voortvloeiende gevolgen te voldoen.

Wijziging ook voor behangen en isoleren?

Verder vernemen we in het nieuwsbericht NIET dat de administratieve lastenverlichting toeziet op behangen en isoleren. Voor de duidelijkheid hebben we hierover een vraag gesteld aan de Belastingdienst. Mocht de wijziging ook bedoeld zijn voor het behangen en isoleren, zullen we dit artikel aanpassen en onze klanten informeren.

Via RSS kunt u op de hoogte blijven of neem contact met ons op als we u een bericht mogen mailen als we het antwoord op deze vraag ontvangen hebben.