ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Is een lager pensioen afzien?

Man op leeftijd beziet plattegrond met koptekst "Pensioen"

Met belangstelling hebben wij kennis genomen van het Belastingplan 2013, met name van alle wijzigingen die ondernemers het meest zullen raken. Specifiek heeft onze aandacht alles waarmee wij onze cliënten van advies kunnen dienen om zo min mogelijk belasting af te dragen over hun welverdiende inkomen. Of wij vervolgens hierdoor mede debet zijn aan de ontstane financieringstekorten bij de overheid laten wij hier in het midden…

Man op leeftijd beziet plattegrond met koptekst Interessant is de regeling die wordt getroffen voor ondernemers die in hun eigen B.V. hun pensioen opbouwen en de waarde van hun belegd vermogen de afgelopen jaren hebben zien inzakken. Zorgelijk, want van dit vermogen zal na de pensioendatum het pensioen moeten worden uitbetaald. Nog zorgelijker was dat de fiscus tot op heden niet toelaat dat je de opgebouwde pensioenafspraken verlaagt waarbij zelfs een strafheffing van 20% extra inkomstenbelasting kan worden opgelegd. Naar aanleiding van Kamervragen is in het Belastingplan 2013 een voorstel opgenomen waarbij in bepaalde gevallen en onder strikte voorwaarden op de ingangsdatum van de pensioenuitkeringen eenmalig een vermindering van de opgebouwde pensioenaanspraken kan plaatsvinden. Dat hiervoor een regeling is getroffen is ook logisch want niet alleen de pensioenfondsen hebben in deze tijd last van onderdekking, speelt dit natuurlijk ook bij de ondernemer die zelf in zijn BV pensioen opbouwt.

Er worden wel een aantal kaders aangegeven waarbij dit mogelijk wordt. De vermindering kan alleen plaatsvinden op de pensioeningangsdatum en het moet gaan om situaties waarbij de onderdekking het gevolg is van reële belegging- en ondernemingsverliezen waarbij overtuigend wordt aangetoond dat er sprake is van een dekkingsgraad van minder dan 75%. Hierbij wordt ook gekeken naar uitdelingen van winst door de BV voor de ingangsdatum. Alle pensioenaanspraken moeten evenredig worden verminderd. Ook worden voorwaarden gesteld aan vorderingen die de BV heeft op de aandeelhouder en verbonden personen en lichamen. De winst vanwege de vermindering van pensioenaanspraken is bij de BV belast. Maar de strafheffing van 20% extra inkomstenbelasting vanwege het afzien van pensioen, zoals die tot op heden geldt, is in ieder geval dan niet meer aan de orde.

Aangezien de faciliteit wordt gekoppeld aan de pensioeningangsdatum komen situaties waarin de pensioenuitkeringen op 1 januari 2013 al zijn ingegaan, in principe niet in aanmerking voor de faciliteit. Voor die gevallen is echter voorzien in een overgangsregeling die tot en met 31 december 2015 – onder soortgelijke voorwaarden – kan worden toegepast.