ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Altijd blij met een fiscale eenheid?

Tegenslagen
Afgelopen weekend liep ik mijn oude schoolvriend Karel tegen het lijf. Gelet op zijn forse postuur ging het qua gezondheid hem wel goed, alleen zakelijk had hij de laatste jaren veel tegenslagen gekend. Hij zei dat zijn bedrijf veel last had van de kredietcrisis en één van zijn werkmaatschappijen moest inmiddels al het personeel ontslaan en er waren inmiddels vele loon- en omzetbelastingaanslagen opgelegd die niet betaald konden worden. Gelukkig had hij wel de ontstane verliezen van dat ene bedrijf kunnen verrekenen met de winsten die de andere bedrijven binnen de ‘fiscale eenheid’ hadden behaald.

Fiscale eenheid
Nu vraagt u zeker wat dat is. Nu een moedermaatschappij kan met haar dochtermaatschappij(en) waarin zij een belang van ten minste 95% heeft, voor de heffing van de vennootschapsbelasting op verzoek worden samengevoegd tot een fiscale eenheid. De samenvoeging betreft alleen de heffing van vennootschapsbelasting. De fiscale eenheid houdt in dat deze belasting wordt geheven van de moeder- en dochtermaatschappij(en) alsof er één belastingplichtige is.

Niet blij met verrekening
Karel zei me dat hij toch niet zo blij was met die fiscale eenheid op dat moment. Wat was er namelijk gebeurd? De belastingdienst had een aantal omzetbelastingverminderingen op naam van de moedermaatschappij zomaar verrekend met de schulden van de noodlijdende vennootschap. En daar had hij niet op gerekend. En inderdaad mag de belastingontvanger (op grond van art. 24 Invorderingswet) alle soorten restituties van belastingen en heffingen verrekenen met de openstaande belastingschulden van elke andere vennootschap binnen die fiscale eenheid.

Tijdig verbreken
Met Karel heb ik hierover nog verder doorgesproken en hem geadviseerd om einde dit jaar de fiscale eenheid met die noodlijdende vennootschap te verbreken. ‘Ontvoeging’ heet dat. Vanaf het moment van de verbreking van de bestaande fiscale eenheid heeft de belastingontvanger geen verrekeningsmogelijkheid meer voor die belastingteruggaven die ontstaan na deze verbreking. Wel iets waar u of uw adviseur tijdig rekening moet houden indien u ‘in zwaar weer’ zit.

ACMO-Klankbord
Wilt u hierover doorspreken of over andere zaken uw licht opsteken? Maak even vrijblijvend een afspraak. Een belletje is genoeg.