ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Werkkleding, onbelast?

Vergoedingen voor- en verstrekkingen van werkkleding en vergoedingen voor het wassen van die werkkleding zijn onbelast.
De kleding van bijv. postbestellers en stewardessen wordt als uniform beschouwd, maar dat geldt niet voor de zwarte broek met blauwe blazer van chauffeurs.
Kleding kan alleen als werkkleding worden aangemerkt als de kleding is voorzien van één of meer duidelijk zichtbare, aan de werkgever gebonden beeldkenmerken (bijv. een bedrijfslogo) met een oppervlakte van ten minste 70 cm2 in totaal.
Zo’n aftrekpost is dan mooi, zult u denken, doch soms denkt de inspecteur hier anders over.
Het Gerechtshof Amsterdam heeft onlangs een uitspraak moeten doen over het geval dat een onderneming aan werknemers bedrijfskleding had verstrekt met logo’s kleiner dan de vereiste 70 cm2.

Fastfoodketen
Wat was er aan de hand? De werknemers van een fastfoodketen moesten tijdens hun werk verplicht petjes, polo’s, broeken en riemen dragen die door de onderneming waren verstrekt. Op al deze kledingstukken was het logo van de werkgever aangebracht. Omdat de eigenaar van de fastfoodketen ervan uitging dat er sprake was van bedrijfskleding, droeg hij geen loonbelasting af over de waarde van de verstrekte kleding. Tijdens een boekenonderzoek bleek de inspecteur hier anders over te denken. Volgens hem was er geen sprake van werkkleding omdat de logo’s te klein waren, de oppervlakte van het logo was immers kleiner dan de vereiste 70 cm2. Hij legde dan ook een naheffingsaanslag loonbelasting/premie volksverzekeringen op.

Uitspraak van de rechter
De rechter associeerde een foto van het personeel in vol ornaat meteen met de fastfoodketen en oordeelde dan ook dat het ging om een uniform en er dus sprake was van onbelaste werkkleding. Daarbij was nog van belang dat de werknemers verplicht waren tijdens het werk de hele outfit te dragen. Vandaar dat de naheffingsaanslag ongedaan werd gemaakt.
U begrijpt dat deze uitspraak voor de betreffende onderneming van groot belang was. Wellicht dat u met deze uitspraak ook uw winst kunt doen?!

ACMO-Klankbord
Wilt u hierover doorspreken of over andere zaken uw licht opsteken? Op iedere derde dinsdag in de maand, dus ook dinsdagavond 15 juni a.s. kunt u vrijblijvend met ons klankborden. Een belletje is genoeg.