ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Bedrijfsoverdrachten straks aantrekkelijker

Bij overlijden en schenking een belasting geheven op basis van de successiewet. De heffing bij overlijden wordt ook wel sterftax genoemd en ook de heffing bij schenking vinden mensen vaak onterecht. Deze belastingwet wordt herzien, in tweeën geknipt en zal schenkbelasting en erfbelasting gaan heten.

Als een onderneming door schenken of overlijden wordt overgedragen is haar waarde belangrijk. De waarderingsgrondslag van de onderneming is ‘going concern’ maar minimaal de liquidatiewaarde. Dus de waarde als deze voorgezet wordt, maar bij relatief laag renderende bedrijven (zoals in de agrarische sector) de hogere liquidatiewaarde. Nu is 75% van de waarde vrijgesteld van heffing. Over het verschuldigde bedrag van de resterende 25% kan 10 jaren rentedragend uitstel van betaling gevraagd worden. Er bestaat een faciliteit waardoor ook deze heffing deels vrij en deels over 10 jaren rentedragend uitgesmeerd kan worden. Een voorwaarde bij schenking is dat de schenker ouder is dan 55 jaar of meer dan 45% arbeidsongeschikt is.

Maar zelfs incluis het gebruik van de faciliteit kan deze belasting het voortbestaan van de onderneming bedreigen. Daarom gaat op 1 januari a.s. de vrijstelling waarschijnlijk naar 90%. Althans, dit voorstel heeft de staatssecretaris De Jager ingediend bij de Tweede Kamer. Hierin wordt ook voorgesteld om de leeftijdsgrens en arbeidsongeschiktheidseis bij schenking los te laten.

Het is verstandig om bij bedrijfsoverdrachten een goede adviseur te raadplegen. Één die niet schroomt om er specialisten bij te halen. Zo heb ik van de week mijn examen “Register Adviseur Bedrijfsopvolging” (RAB) gehaald. Met deze kwaliteit wil ik onze bestaande klanten nog beter helpen. Maar ook ondernemers (in spe) die alleen deskundig advies willen bij de verkoop of koop van de onderneming, kunnen wij nu nog beter adviseren.