ACMO Accountants + Belastingadviseurs

Zouttekort of beleidstekort?

We hebben al zolang geen grote overstroming gehad, zullen we dan ook maar niets doen aan de dijken? En als we toch niet zo vaak vorst hebben hoeven we de infrastructuur van ons openbaar vervoer er ook niet op in te richten?

Ik ben geen beleidsbepaler in voornoemde situaties, maar ik kan me voorstellen dat je kosten bespaart als je de uitbijters uitsluit in de berekeningen.
Uitbijters is een term in de statistiek, waarmee de uitschieters in een gegevensverzameling worden bedoeld. En met de statistiek wordt veel gerekend alsof de uitkomsten echt waar zijn! Maar zo wordt gezegd: ”je hebt statistiek en je hebt waarheid”.

Zo kan ik u met 99,9% betrouwbaarheid melden hoe warm het morgen om 12:00 is in Kampen / IJsselmuiden:
het is dan tussen de -50 en +50 graden Celsius.
In deze weersvoorspelling is de betrouwbaarheid hoog, maar de nauwkeurigheid laat te wensen over. Betrouwbaarheid en nauwkeurigheid correleren met elkaar. Hoe hoger de betrouwbaarheid des te lager de nauwkeurigheid en visa versa.
Voor Oudejaarsdag hebben we een klanttevredenheidonderzoek verzonden naar al onze zakelijke klanten. Hoewel we trots zijn op de reacties, melden wij u de uitkomsten van het onderzoek vooralsnog niet. We hebben het onderzoek immers zelf uitgevoerd. Hoe betrouwbaar kom je over als je vervolgens de cijfers zelf publiceert?
We zijn dus tot op heden heel blij met de gemiddelde score, maar we moeten juist ook wat doen met de uitbijters.

Is een onderzoek naar de klanttevredenheid ook iets voor u? Er zijn genoeg redenen om dit uit te voeren, zoals: klantbehoud meten, managen wat je weet, loyaliteit kweken, ambassadeurs werven, klachten ondervangen.
Of bent u bang voor de reacties?
Maak beleid…